Thursday, March 10, 2011

Før reisen

Etter å ha fått beskjed i oktober om at jeg fikk ta hovedprosjektet mitt med ABB i Kina, har tiden gått sakte. Plutselig kan jeg nå telle dager til avreise på én hånd. Når datoen på melkekartongen viser samme dato som avreise, er det en absurd påminnelse om at det ikke er lenge igjen. Lørdag 12.mars drar vi. Til Kina. Rettere sagt Xiamen, rett utenfor Taiwan.  Det er meldt sol og 18 ° på søndag da vi ankommer kystbyen etter ett døgn på reise. Først tar vi fly fra Gardermoen til Frankfurt og deretter videre til Hong Kong før siste flytur til Xiamen. Ni hao Kina!

Xiamen

















Slik startet alt sammen:

I fjor høst fikk vi som går 3.året produktdesign på Høgskolen i Vestfold en hyggelig beskjed fra skolen om at ABB ville ha 3 studenter til å gjennomføre hovedoppgaven i Kina fra mars til mai. De oppfordret oss til å søke og presenterte oppgaven, kvalifikasjoner og ABB som et internasjonalt konsern.
Dette var en mulighet jeg bare måtte gripe! Jeg søkte, og ble valgt ut sammen med 2 andre medstudenter som for øvrig heter Øystein og Marianne.
Vi skal til Kina!
Oppgaven vår er om en ”Single Pole Fuse Switch Disconnector XLP”. Det er en hel del å jobbe med og gjennom vinteren har vi jobbet med forberedende arbeid som markedskrav, teknisk beskrivelse, produktsammenlikning og IEC standarder for å nevne noe.

Gjennom regelmessige møter med ABB i Skien har vi fått god veiledning og oppfølging av arbeidsmål som er blitt gjennomført i prosjektet. Vi har hatt en god dialog hele veien og vi har samtidig fått en egen veileder i Kina som vi har hatt delvis kontakt med via mail. Det merkes at det satses på dette prosjektet i og med at det er et pilot-prosjekt. Det er første gangen et slikt prosjekt gjennomføres mellom ABB og Høgskolen i Vestfold. Erfaringer underveis er viktig å diskutere og dokumentere for å kunne evaluere hele prosjektet fra start til slutt. Som sagt er dette et førstegangsprosjekt, men forhåpentligvis vil dette bli starten på et godt samarbeid mellom HiVe og ABB.

Men den viktigste og mest spennende delen gjenstår. Kina-oppholdet. Visum og flybilletter er på plass og vi er klare for en lang flytur.
Det er som å sitte på toppen av en hoppbakke og ikke kunne se ned. Hva venter oss der? Hvordan er maten? Er det sant at kineserne skyter kjemikalier inn i skyene med kanoner for å lage regn ?
Det vi i hvert fall vet er at Xiamen ligger ute ved kysten og at det bor over 2 millioner der.
Horten ligger også nær kysten, men der stopper parallellen. 

Dette kommer til å bli en opplevelse av de sjeldne. En utrolig erfaring å ta med seg videre. Samme hvordan det går vil det være nyttig å ha erfart det. Erfaringer trenger ikke å være utelukkende positive for å være viktige. Kommer til å lære og oppleve mye!
Gleder meg.


Nå begynner det!


Lino A. Dolva
 

No comments:

Post a Comment